Τι ειναι η ιστοσελιδα;

Η Ιστοσελίδα είναι ένα είδος εγγράφου του παγκόσμιου ιστού (WWW) που περιλαμβάνει πληροφορίες με την μορφή κειμένου, υπερκειμένου, εικόνας, βίντεο και ήχου.


Στατικο Web Site

Μια στατική ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται από στατικό (σ.σ., αμετάβλητο) περιεχόμενο, το οποίο δεν τροποποιείται από κάποιο εργαλείο διαχείρισης. Ο όρος στατικό δεν υπονοεί ότι δεν αλλάζει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, αλλά ότι δεν αλλάζει εύκολα, χωρίς κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού ιστοσελίδων. Κάθε αλλαγή λοιπόν σε ένα στατικό website γίνεται μόνο από έμπειρα στον προγραμματισμό άτομα, συνήθως έναντι αμοιβής, εκτός και αν εσείς, ως ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, γνωρίζετε HTML, CSS, Javascript και λοιπές τεχνολογίες.

Η κατασκευή στατικών ιστοσελίδων ενδείκνυται στην περίπτωση διαδυκτιακών τόπων με σχετικά μικρό περιεχόμενο, οι οποίες δεν απαιτούν συχνή ενημέρωση-ανανέωση του περιεχομένου τους. Συνήθως, συστήνονται όταν το περιεχόμενο σε σελίδες του website που θέλουμε να φτιάξουμε δεν ξεπερνάει τις 10 σελίδες και δεν υπάρχει ανάγκη συνεχής ανανέωσης αυτού. Είναι η πιο οικονομική λύση για επιχειρήσεις και ιδιώτες που θέλουν μια πρώτη παρουσία στο διαδίκτυο. Αν λοιπόν έχετε μια μικρή εταιρεία με λίγα προϊόντα και υπηρεσίες και αν οι ανανεώσεις σας δεν είναι συχνές, τότε ένα στατικό website ίσως είναι η κατάλληλη λύση για εσάς.

Τα στατικά website αναπτύσσονται γρήγορα και οικονομικά. Το κόστος κατασκευής μιας στατικής ιστοσελίδας είναι χαμηλότερο από το κόστος κατασκευής μιας δυναμικής ιστοσελίδας. Το ίδιο και ο χρόνος παράδοσης. Σημειώνουμε ότι το κόστος κατασκευής και ο χρόνος παράδοσης είναι μικρότερα όταν έχουμε μικρό αριθμό σελίδων. Οι απαιτήσεις σε χώρο φιλοξενίας (web hosting) για μία στατική ιστοσελίδα είναι επίσης μειωμένες σε σχέση με αυτές των δυναμικών ιστοσελίδων.

Θετικά ενός στατικού website:

 • Ταχύτητα αρχικής ανάπτυξης και σχεδιασμού.
 • Χαμηλότερο κόστος αρχικής ανάπτυξης.
 • Δυνατότητα αναβάθμισης σε δυναμικό website.

Αρνητικά ενός στατικού website:

 • Κόστος συντήρησης από επαγγελματία.
 • Σχετική καθυστέρηση στις ανανεώσεις.
 • Δυσκολία περαιτέρω ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

Δυναμικο Web Site

Σε μια δυναμική ιστοσελίδα μπορούμε να αλλάζουμε το περιεχόμενό της, ως διαχειριστές, εύκολα και γρήγορα, χρησιμοποιώντας έναν ευκολόχρηστο πίνακα διαχείρισης. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες προγραμματιστικές γνώσεις και οι αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν από άτομα με βασικές γνώσεις πάνω σε υπολογιστές.

Οι δυναμικές ιστοσελίδες απευθύνονται σε πελάτες που θέλουν έναν διαδυκτιακό τόπο με περιεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αλλάζει πολύ συχνά. Δυναμικές ιστοσελίδες είναι για παράδειγμα οι ιστοσελίδες εφημερίδων, περιοδικών και γενικώς ιστότοπων με νέα καθώς και εταιρικές σελίδες με αλλαγές-προσθήκες σε προϊόντα, νέα, συνεργασίες κτλ. Σίγουρα δεν είναι η πιο οικονομική λύση για επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι όμως η πλέον σύγχρονη λύση με απεριόριστες δυνατότητες για αυτούς που θέλουν μια ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο. Αν λοιπόν έχετε μια εταιρία με πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και με συχνές ανανεώσεις , τότε ένα δυναμικό website είναι η κατάλληλη λύση για εσάς.

Θετικά ενός δυναμικού website:

 • Πλήρης διαχείριση από τον πελάτη χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις
 • Δυνατότητα διαρκής αναβάθμισης-ανανέωσης αλλά και προσθήκης νέων τεχνολογιών
 • Δυνατότητα εγγραφής μελών
 • Μηδενικό κόστος συντήρησης καθώς μετά την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας ο πελάτης μπορέι να προσθέσει υλικό μόνος του

Αρνητικά ενός στατικού website:

 • Περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της ιστοσελίδας
 • Μεγαλύτερο αρχικό κόστος από τις στατικές σελίδες